> In de pers

Artikel uit Het belang van Limburg, donderdag 27 augustus 2020

Opruimwoede tijdens corona: Kringwinkels puilen uit
 

Sinds het einde van de lockdown half mei zijn bij de 21 Limburgse Kringwinkels tot dubbel zoveel spullen binnengebracht. De magazijnen zitten nokvol met huisraad, speelgoed en kleding.

Sinds de heropening half mei worden de Kringwinkels overspoeld met goederen. “En het is niet meer gestopt”, zegt Nathalie Put, directrice van acht Reset Kringwinkels.

 

Eind mei kwam in twee weken tijd het dubbele binnen van de hele meimaand in 2019. De maand nadien was er nog bijna een verdubbeling: van 130.000 kilo (juni 2019) naar 247.000 (juni 2020). In juli steeg de massa goederen tot 264.000 kilo. “Voor augustus zitten we voorlopig op 179.000 kilo. De huizen moeten toch eens leeg geraken. (lacht) Ook bij het Hergebruikcentrum is nooit zo veel elektro binnengekomen. Wasmachines, stofzuigers, radio’s… Die worden hersteld voor verkoop in onze winkels. Ik zie het als een positief effect van de coronacrisis”, zegt Nathalie Put.

 

Opruimwoede

In de Limburgse woningen is dit voorjaar duidelijk meer opgeruimd dan bij een traditionele lenteschoonmaak. Wie noodgedwongen dag in dag uit thuis zat, werd blijkbaar geconfronteerd met heel wat spullen die weg mochten. En soms moest er ook ruimte worden vrijgemaakt voor een thuiswerkplek.

“Uit de aangevoerde goederen blijkt dat veel zolders zijn leeggemaakt, vooral kleinere spullen zoals decoratiemateriaal en andere dingen waar de mensen al lang vanaf wilden”, zegt Lenn Awouters, onderdirecteur van de Kringwinkels Maasland.

Dat de Limburger opvallend goed heeft opgeruimd, blijkt ook bij kringwinkels van de Biehal in Noord-Limburg. “Er is een derde meer aanvoer. Dat krijg je niet zomaar gestockeerd. We hebben een extra opslaghal gehuurd in Peer. Goederen weigeren, doen we niet. We zijn blij met alles wat nog verkoopbaar is. Daar leeft onze werking van”, zegt Jochem Schrooten, coördinator Kringstores Biehal.

 

Aanvoer

Geen enkele Kringwinkel in Limburg stelde zich selectiever of kritischer op. “Onze regels zijn niet veranderd. Goederen mogen niet vuil, bekrast of beschadigd zijn. Alles waar je jouw buurvrouw nog blij mee kan maken, is welkom. Om onze winkels wat te ontlasten, hebben we een extra ‘brengerspunt’ geopend aan ons magazijn in Hasselt. De eerste dagen na de lockdown was er een verviervoudiging van het aanbod. In juni was er nog een verdubbeling en intussen ligt de aanvoer zo’n tien procent hoger dan de zomer van vorig jaar. We zijn blij dat we een goede voorraad hebben. Mensen zullen niet elk jaar zo grondig opruimen”, zegt communicatieverantwoordelijke Heidi Pex van de Okazi-winkels in Hasselt en Sint-Truiden.

 

Goede verkoopcijfers
Niet alleen de aanvoer is groot, ook de verkoop draait op volle toeren. “Juli was onze beste maand ooit. Als ik hoor dat alle winkels het moeilijk hebben, dan denk ik dat veel mensen budgetvriendelijke alternatieven hebben gekozen, want bij ons ligt de verkoop zo’n 15 procent hoger”, zegt Lenn Awouters van de Kringwinkels Maasland. “In oktober openen we nog een nieuwe winkel aan ons magazijn in Rotem. Onze instroom is voldoende groot voor dit bijkomende verkooppunt. We gaan dat koppelen aan een winkel met lokale producten, van de Trappistinnen in Lozen tot een lokale kaas- en wijnboer.”

Bij de acht Reset Kringwinkels zijn de cijfers aan winkelkant ook enorm gestegen. “Hebben mensen een milieuklik gemaakt? Laten we het hopen. Onze klant is de modale burger, niet alleen het gezin met financiële problemen. We voelen wel dat mensen een beetje schrik hebben voor wat de toekomst nog zal brengen, uit voorzorg leven ze wat spaarzamer”, zegt directrice Nathalie Put. “En zo brengt corona voor de Kringwinkels langs twee kanten een positieve evolutie: meer aanvoer voor hergebruik en een stijgende verkoop van tweedehands.”Een artikel van Marij Wyers.

De magazijnen van de Kringwinkels Reset in Boekt en Houthalen staan stokvol. Foto's: Raymond Lemmens

> Een vraag? Contacteer ons!

Administratieve zetel

vzw Reset

Marktplein 9 bus 10

3550 Heusden-Zolder

 

Maatschappelijke zetel

vzw Reset

Bosdel 36

3600 Genk

 

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Ontwerp: © Folia Design